• Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen retourgarantie
  • 2 jaar productiegarantie
  • Klantenservice 0573 - 29 82 27

canada goose jacke canada goose uk moncler outlet moncler online uk Canada Goose Tilbud Time Billig Canada Goose

24 maart is het Nationale Pannenkoekendag – wij geven je zes Europese varianten

Heerlijk is ie, de pannenkoek. Een lekkernij, iets om naar uit te kijken. Een traktatie op je verjaardag, een gezellige stapel tijdens een familiefeestje of lekker samen met de kinderen bakken op zaterdagmiddag. De pannenkoek betekent voor de meeste mensen plezier en gezelligheid. Daarom vieren we, sinds 2007, het bestaan van dit eten met een heuse feestdag: Nationale Pannenkoekendag, dit jaar op 24 maart.

Pannenkoeken worden, in diverse soorten en maten, over de hele wereld gegeten. Wij zetten de zes lekkerste Europese varianten voor je op een rijtje!

De pannenkoek in Duitsland – Pfannkuchen

De Duitse pannenkoek, Pfannkuchen, verschilt niet zo vreselijk veel van de Nederlandse variant. De basis is hetzelfde, maar vaak zijn ze net iets dunner. De Duitse Pfannkuchen worden veelal gebakken met een laagje kaas, waarna er diverse ingrediënten bovenop komen. Pfannkuchen worden ook regelmatig als toetje gegeten, met fruit en ijs.

Duitse pannenkoeken: Pfannkuchen

In Oostenrijk eet men Kaiserschmarn

Als je wel eens op wintersport bent geweest ken je dit Oostenrijkse lekkernij vast: Kaiserschmarn. Een soort combinatie tussen poffertjes en pannenkoeken, vaak gecombineerd met rozijnen en poedersuiker. Eerst bak je dikke pannenkoekjes, vervolgens scheur je ze in stukje en bak je ze weer op. Genieten!

Het lijken net poffertjes, de aebleskivers uit Denemarken

De Deense pannenkoekenvariant lijkt erg veel op Nederlandse poffertjes. Het zijn echter kleine, meestal gevulde, pannenkoekjes. De aebleskivers zijn heerlijk luchtig en worden in Denemarken vaak rond kerst gegeten. Ze zijn echter zo’n succes, dat je ze ook met grote regelmaat op braderieën en feesten tegenkomt. De luchtigheid krijgen de aebleskivers van het opgeklopte eiwit dat door het beslag gelepeld wordt. In het midden van het bolletje wordt meestal een stukje appel of een beetje jam gestopt, voor een frisse bite.

Deense pannenkoekjes

Pannenkoek op z’n Pools; de nalesniki

In Polen wordt de pannenkoek zo dun als een Franse crêpe gegeten. Nalesniki is een eenvoudig recept en bestaat uit een dunne pannenkoek, gevuld met kwark of een ander lekkernij, bestrooid met een dikke laag poedersuiker. In Polen wordt Nalesniki veel als toetje gegeten.

Ook in Nederland heel bekend, de Franse crêpes

Het kan bijna niet dat je ze niet kent: Franse crêpes. Deze superdunne pannenkoek is heerlijk als lunch of als nagerecht. Een Franse crêpe kun je ook zelf zo dun bakken, door het beslag niet zomaar in de pan te gieten, maar met de achterkant van een lepel (of een deegschraper) door de pan te verdelen. Let er bij het bakken goed op dat de crêpe niet te snel stolt.

Franse crepes

Kikkererwtenpannenkoek uit Italië: Farinata

Deze hartige pannenkoek wordt voornamelijk in kustplaatsjes aan de Italiaanse kust gegeten. De pannenkoek wordt gemaakt van kikkererwtenmeel en in de oven gebakken. Vaak is de pannenkoek wel een halve centimeter dik. Deze Italiaanse pannenkoek wordt veelal zo gegeten, maar ook voorzien van een laagje pesto zie je hem regelmatig.

Misschien haal je wel wat inspiratie uit deze Europese pannenkoeken! Maar er gaat natuurlijk niets boven een traditioneel Nederlandse pannenkoek, helemaal niet op Nationale Pannenkoekendag. Uiteraard sluiten we dus af met een recept voor traditionele Nederlandse pannenkoeken.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 2 grote eieren
  • 500 milliliter melk
  • boter

pannenkoek

Bereiding:

Doe de bloem, een snufje zout, de eieren en de helft van de melk in een beslagkom. Mix dit met een garde of mixer tot een glad beslag. Meng de rest van de melk er door en laat het beslag zo’n 30 minuten rusten.

Verhit vervolgens een klontje boter in een koekenpan en schep er, bijvoorbeeld met een soeplepel, een laagje beslag in. Draai de pan rond, zodat het beslag gelijkmatig over de bodem van de pan uit kan lopen.

Bak de pannenkoek op middelhoog vuur zo’n drie minuten. Je zult zien dat de bovenzijde dan droog is geworden. Tijd om de pannenkoek om te keren, dit doe je met behulp van een spatel. Laat de pannenkoek nog één minuut bakken en laat hem uit de pan glijden.

Maak op dezelfde manier nog zo’n acht pannenkoeken. De gebakken pannenkoeken kun je warm houden op een bord boven een pan heet water.

Smullen maar!

Misschien vind je dit ook leuk:

2 reacties op “24 maart is het Nationale Pannenkoekendag – wij geven je zes Europese varianten

  1. Ik woon al lang in Engeland en maak nu m’n eigen pannekoeken: Gewone pannekoek met een vulling van ‘stirfry’, wat jullie misschien ‘roerbak’ noemen, boontjes uit een blik en iets als ‘Chilli con Carne’ of ‘Goulahs’ poeder met een beetje water, om het bij elkaar te ‘binden’. Dat is dan de vulling voor mijn gevulde pannekoeken. Lekker. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *