• Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen retourgarantie
  • 2 jaar productiegarantie
  • Klantenservice 0573 - 29 82 27

Parajumpers sale www.airbrushhenk.nl Parajumpers sale http://www.unifem.ch canada goose sale http://www.canadagooseoutlets.be https://www.gasinc.nl Canada Goose jas

5 goede redenen om geen water mee te nemen in wegwerpflesjes

Het lijkt best een goed idee: je koopt één keer een wegwerpflesje water in de supermarkt en kunt deze bijna oneindig hervullen. Beter voor het milieu, goedkoper dan iedere keer een nieuw wegwerpflesje kopen en er is bijna overal wel een kraan te vinden. Maar is dit eigenlijk wel zo verstandig? Wij geven je vijf redenen waarom je beter geen water meer mee kunt nemen in wegwerpflesjes.

Wegwerpflesje water

Reden 1: wegwerpflesjes bevatten meestal BPA

BPA, ofwel Bisfenol A, is een chemische stof die vaak toegevoegd wordt aan hard plastic wegwerpflesjes. Normaliter komt deze stof niet vrij uit de plastic flesjes, maar er zijn omstandigheden die het risico vergroten:

  • BPA kan vrij komen bij hoge temperaturen. Zorg er daarom voor dat je je flesje niet te lang in de zon laat liggen, of in een warme auto.
  • Zure of koolzuurhoudende dranken kunnen ervoor zorgen dat er meer BPA in het flesje komt.

Wanneer je teveel BPA binnenkrijgt kan dit gevolgen hebben voor je hormoonhuishouding en heeft het een nadelig effect op de vruchtbaarheid. Ook je lever en je nieren kunnen slecht tegen een te grote hoeveelheid van deze chemische stof.

Kinderen en ongeboren baby’s zijn nog gevoeliger voor BPA. De maximale hoeveelheid die je als volwassene binnen mag krijgen wordt onder normale omstandigheden nauwelijks gehaald. Kinderen en ongeboren baby’s halen die norm echter veel sneller, omdat hun lichaam nog volop in ontwikkeling is en hun gewicht lager, zo zegt ook het voedingscentrum.

Het risico op BPA in je water voorkom je door een BPA-vrije fles te gebruiken.

Reden 2: het kraanwater in Nederland is van topkwaliteit

Dus waarom koop je überhaupt een gevuld wegwerpflesje? Het kraanwater in Nederland behoort tot het beste ter wereld en kan door iedereen probleemloos gedronken worden. Als je investeert in een duurzame BPA-vrije fles of even een glas pakt als je dorst hebt, heb je nooit meer wegwerpflesjes nodig! Komt nog bij: kraanwater is soms zelfs schoner dan bronwater. Bekijk het onderstaande filmpje maar.

Reden 3: wegwerpflesjes zijn lastiger schoon te maken

Een wegwerpflesje is nou eenmaal lastig schoon te maken. Er is slechts een kleine opening, het materiaal is vaak dun, niet ideaal te noemen voor een grondige wasbeurt. En dat wil je eigenlijk wel, want bacteriën verzamelen zich razendsnel in je flesje, ook als je er alleen water in meeneemt. Wat te denken van de bacteriën in je mond? Of aan je handen, als je het flesje vastpakt? Een complete bacteriekolonie is zo gecreëerd als je het flesje niet regelmatig afwast.  Een duurzame BPA-vrije fles, zoals de JustWater of de Ellipse waterfles, kan gewoon in de vaatwasser. Mocht je geen vaatwasser hebben: de opening van de fles is ook ruim genoeg voor een afwasborstel. Wel zo fris!

Reden 4: wegwerpflesjes zijn slecht voor het milieu

Ieder jaar gooien wij Nederlanders zo’n 21 miljoen kilo (!) plastic flesjes weg. Dat zijn ruim 550.000.000 plastic flesjes. Een deel daarvan wordt natuurlijk netjes gescheiden en bij het afval gegooid, maar een ander deel belandt (helaas) op straat en in de natuur. Dit heeft grote gevolgen: dieren raken verstrikt in het plastic of proberen het op te eten, de natuur kan het plastic niet afbreken en onze wateren raken vertroebeld van al dat plastic. De productie van die hoeveelheden plastic is ook niet bepaald milieuvriendelijk te noemen. Redenen genoeg om over te stappen op een duurzame fles!

Reden 5: het oog wil ook wat: jouw fles mag gezien worden!

Is het de beste reden? Nee. Is het een geldige reden? Zeker! Het oog wil immers ook wat. We kiezen allemaal zorgvuldig onze kleding uit, de tas die we meenemen, met welke fiets of auto we ons willen verplaatsen, welke schoenen we aantrekken en hoe we onze lunch meenemen. Waarom dan zo’n saai flesje meenemen naar school, je werk of de sportschool? Het kan veel leuker, origineler en persoonlijker. Bijkomend voordeel: je weet altijd welk flesje van jou is! 

Hoe denk jij over het hervullen van wegwerpflesjes? Laat het ons weten in een reactie!

Ellipse waterfles, handig tijdens het sporten

 

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *